El passat dissabte 29 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre al pati del Castell de Masricart de la Canonja, el Ball de Diables de la Canonja va dur a terme la presentació del nou vestuari.
En l’últim any i mig, l’entitat s’ha vist immersa en un procés de tradicionalització, passant per la creació de la figura de l’Arcàngel, el replantejament de com actuar i un nou vestuari amb uns personatges i rols marcats, seguint el model històrico-tradicional anomenat Penedesenc.
L’acte, conduit per Sergio Sancho, cap de colla adulta; i Miquel Sabaté, president de l’entitat, va iniciar-se amb la presentació dels diferents personatges que es podran trobar ara dins el Ball. Per un costat, al bàndol del cel, podem trobar l’Arcàngel Sant Miquel, presentat el passat 20 de maig, i l’Àngel. Al bàndol de l’infern trobem a Llucifer i Diablessa com a màxims exponents i protagonistes, acompanyats pels diables, els quals conten amb el Capità i l’Alferes, comandaments intermedis.
Durant molts mesos, els i les sòcies de l’entitat han estat treballant amb els nous vestits, els quals estan pintats a mà un a un. El disseny, obra de Tamara Huete, es basa en les directrius del model penedesenc: vestit auster i amb la decoració pintada. El nou vestuari segueix els mateixos colors que l’antiga generació de vestits: el blanc i el taronja, però donant més protagonisme al color negre ja existent en altres elements de l’entitat (samarretes, timbals, etc).
La proposta del disseny neix d’una sanefa amb motius geomètrics que es va repetint en diversos tamanys, i afegint o eliminant elements segons allà on s’aplica. Això dota al conjunt d’una gran homogeneïtat i sentiment de pertinença al mateix bàndol, el de l’infern.
Pel que fa als accessoris, els diables porten la maça amb el distintiu que marca el seu rang dins del Ball. En el cas dels diables “rasos” es tracta d’una sola línia, passant per l’Alferes amb dues i acabant al Capità amb tres. Tots ells també porten mitjons i mocador taronges enlloc de negres, donant així més vistositat a aquestes peces.
Amb aquest acte, el Ball de Diables de la Canonja finalitza la presentació de tots els canvis que s’han fet durant el procés de tradicionalització, i encaren l’objectiu de consolidar tot allò aconseguit.