Vestuari i estris

VESTUARI

Des de la seva creació, el Ball de Diables de la Canonja ha tingut un vestuari igual per a tots els integrants (a excepció dels personatges principals).

L’any 2023, fruit del procés de tradicionalització, l’entitat es veu immersa en un canvi de vestuari, amb l’objectiu d’adaptar-se al model històrico-tradicional Penedesenc (vegeu Model). 

El disseny del nou vestuari ha sigut realitzat per la dissenyadora Tamara Huete, la confecció dels vestits és obra de l’Olívia Cros i el marcatge i pintat ha estat gràcies a socis i sòcies de la nostra entitat.

El disseny es basa en les directrius del model penedesenc: vestit auster i amb la decoració pintada. El nou vestuari segueix els mateixos colors que l’antiga generació de vestits: el blanc i el taronja, però donant més protagonisme al color negre ja existent en altres elements de l’entitat (samarretes, timbals, etc.).

La proposta del disseny neix d’una sanefa amb motius geomètrics que es va repetint en diverses mides i afegint o eliminant elements segons allà on s’aplica. Això dota al conjunt d’una gran homogeneïtat i sentiment de pertinença al mateix bàndol. 

ESTRIS

Pel que fa als accessoris la cosa varia segons el rang o personatge dins el ball.

Els diables rasos porten la maça amb el distintiu que marca el seu rang dins del Ball. Aquesta maça és de fusta pintada de color negre. Es compon pel mànec i, a la part superior, s’hi pot observar el barrilet, donant lloc a la vara on es carrega la pirotècnia.

L’Alferes té una maça com l’anterior, però amb la particularitat que, a la part superior, té una esfera enlloc d’un barrilet. Aquest tipus de maça se l’anomena porra. A més, l’Alferes conta amb l’estandard del ball i al mànec de la maça hi porta el distintiu del rang, el qual són dues línies enlloc d’una com els diables rasos.

El Capità porta un trident, és a dir, una maça un pèl més gran i amb tres vares enlloc d’una. A més, el seu distintiu són tres línies enlloc de dues o una com els personatges anteriors.