Història de l’entitat

El Ball de Diables de la Canonja neix l’any 2013 amb l’objectiu de donar visibilitat i augmentar el teixit cultural i popular del poble.

Si bé és cert que feia temps que es veia la necessitat de crear un ball de diables entre els canongins i canongines, no va ser fins llavors que es va dur a terme i fundar l’entitat.
Aquesta, però, no seria entitat pròpia fins l’any 2017. Des de la seva creació fins llavors va formar part de La Nova Amistat, com a secció d’aquesta. A partir del 2017 i fins avui, el Ball de Diables de la Canonja és una entitat pròpia, amb estatuts i reglament de règim intern propi.
Només un any després de la seva creació, l’any 2014, neix el ball infantil i la bèstia, donant així cabuda als infants i joves del poble. 

L’any 2020 el Ball de Diables de la Canonja es veu immers en un seguit de canvis. En primer lloc es crea un procés participatiu per canviar la imatge de la colla, on es fa un canvi de logotip, marxandatge i mètodes de comunicació de cara a l’exterior.

En segon lloc, la proposta de crear una nova bèstia de foc pel poble de la Canonja feta als pressupostos participatius de l’any 2019 és una de les escollides i, per tant, comença un procés de creació d’una nova bèstia, també un mamut i substituint el que hi havia fins aleshores.

El divendres 6 d’agost de 2021 es presenta el nou mamut al poble. L’espectacle, sota el nom “Expedició mamut: presentació del nou element del bestiari popular i cultural de la Canonja”, tracta sobre dos arqueòlegs que, després de sentir rumors, busquen al jaciment de la Boella i descobreixen el nou mamut.

Durant aquests anys el Ball de Diables de la Canonja ha fet sortides arreu del territori, tant amb el ball adult com amb l’infantil i bèstia, aconseguint fer-se conèixer i ampliant la seva massa social.

A l’inici de la temporada del Xè aniversari, l’entitat aprova la modificació dels estatuts i reglament de règim intern per definir el Ball com a Ball de Diables tradicional, el qual segueix el model històrico-tradicional Penedesenc.

El 13 d’abril de 2023 l’entitat celebra els seus primers 10 anys i es programen diferents actes especials durant els mesos posteriors. El Xè aniversari serveix, alhora, per presentar tots els canvis, fruit d’un treball dels últims anys. Entre aquests canvis destaquen la presentació del nou vestuari i la presentació de l’Arcàngel Sant Miquel com a nova figura del Ball.