Ja el tenim aquí! El nou mamut és presentat al públic

Ja el tenim aquí! El nou mamut és presentat al públic

El passat divendres 6 d’agost, el Ball de Diables de la Canonja vam presentar el nou mamut de foc al poble.

Eren les 21h a la Plaça Catalunya de la Canonja quan es començà a sentir el so dels timbals, un so que va durar uns minuts fins que, de sobte, va iniciar-se l’espectacle on els dos arqueòlegs encarregats de trobar un nou mamut al jaciment de la Boella sortien a escena. Després d’una conversa entre ambdós personatges es van posar mans a l’obra i, al picar, el nou mamut va sortir i va causar una gran impressió a tot el públic assistent.

El nou element és obra de Dolors Sans i Osete, una escultora i artista que conta amb més de 30 anys d’experiència, i amb més de 250 creacions, on hi predominen les bèsties de foc, però també hi ha gegants, capgrossos i bèsties sense foc.

Pesa 45 quilos i fa 3,05m d’alçada, 3,30m de llargada i 1,60m d’amplada. A més, té 9 punts de foc, distribuïts entre les potes, les defenses, les orelles i la cua.

Un cop presentat el nou mamut es va passar a l’acte més protocol·lari, el qual va contar amb un seguit de parlaments per part de diferents representants i institucions. En primer lloc va parlar la pròpia escultora, explicant en què s’havia basat per fer el mamut i quin va ser el procés de construcció.
Després d’ella van dirigir unes paraules les dues entitats padrines de la nova bèstia: la Víbria de Tarragona i el Basilisc de Mataró. A més, també va pujar a l’escenari una representació de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, concretament el delegat territorial.

Per tancar la primera part dels parlaments es van presentar els nous vestits dels i les portadores, el qual estan confeccionats per la Tomasa Redondo i el Miki Pérez.
Seguidament es va dur a terme la primera encesa del nou mamut. Aquesta va anar a càrrec de l’escultora i la representació de l’Ajuntament de la Canonja i el Ball de Diables, amb l’acompanyament del so dels timbals de l’entitat.

La segona part dels parlaments van començar amb la presentació del toc solemne per part del seu compositor, el músic canongí Oriol Olivé Barberà.

Tot seguit va ser el torn del Ball de Diables de la Canonja, on el Joel López, cap de colla, i el Miquel Sabaté, president, van dirigir unes paraules d’agraïment al públic i representants assistents, així com expressar la il·lusió i motivació d’aquest nou projecte, sent conscients del repte que té l’entitat d’ara en endavant.

Va tancar els parlaments el senyor Salvador Ferré Budesca, primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, el qual va explicar els pressupostos participatius de l’any 2019, moment on es va iniciar el procés de creació d’aquest nou mamut.

Finalment, i per concloure l’acte, es va dur a terme el ball solemne, interpretat pels i les alumnes de l’Aula de Música Tradicional i Popular el Tecler.

Des del Ball de Diables de la Canonja volem agraïr als dos padrins del nou mamut, Víbria de Tarragona i Basilisc de Mataró, per la seva acceptació i suport en tot moment, així com a l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya pel seu acolliment. També volem donar les gràcies al grup de teatre Camàndules de la Canonja, per donar-nos un cop de mà en l’espectacle previ als parlaments. Agraïr a la Tomasa i el Miki pels vestits, a l’Oriol per la composició del ball solemne i a l’AMTP el Tecler per la intepretació d’aquest. Finalment, donar les gràcies a la Dolors pel nou mamut i a l’Ajuntament de la Canonja per la predisposició que ha tingut en tot moment perquè tot això tirés endavant.

Esperem poder cremar les places i carrers d’allà on anem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *