Diables

El Ball de Diables de la Canonja conta amb dues colles: la colla gran, la qual està formada per les persones majors d’edat; i la infantil, on hi tenen cabuda els infants i joves a partir dels 8 anys.

La colla gran del Ball de Diables de La Canonja va néixer l’any 2013 juntament amb l’entitat. A més, conta amb els personatges del Llucifer i la Diablessa.

La colla infantil del Ball de Diables de La Canonja va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de donar cabuda a la colla als més petits.

A més, l’entitat conta amb una bèstia de foc, la qual simbolitza un mamut, animal amb un gran significat pel poble de La Canonja. Aquest element, als seus inicis, va ser construït per membres de la colla. Anys després, a la Festa Major d’estiu del poble de l’any 2021, es va presentar un nou mamut, fruit dels pressupostos participatius de l’any 2019.

Personatges i simbologia

Tot i que només és el cas de la colla gran, el Ball de Diables de la Canonja conta amb un parell de personatges característics, a part dels propis diables. Es tracta del Llucifer i la Diablessa.

El Llucifer és el líder dels diables. Es caracteritza per dur una capa i un barret de copa, juntament amb el seu imponent ceptrot. És el que encapçala la formació del ball i guia als diables, juntament amb la Diablessa.

La Diablessa és la companya inseparable de Llucifer, i comparteix el poder i el lideratge amb ell. És provocadora i barroera, i es caracteritza per dur una faldilla, un barret i un ceptrot, diferent al de Llucifer.

Tant el Llucifer com la Diablessa duen un ceptrot, ambdós diferents. Tant el ceptrot del Llucifer com el de la Diablessa són obra del ferrer i escultor Antoni Mas.